Kahramanmaraş 1 Şubesi

BANKA PROMOSYONUNU YARGIYA TAŞIDIK

Bilindiği üzere bir Toplu Sözleşme Kazanımı olan  promosyon ödemeleri, 2010 yılında yeniden düzenlenerek maaş promosyonlarının tamamının kamu görevlilerine  ödenmesi hayata geçirilmiştir.

Bu kapsamda Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapı Kredi Bankası arasında 2019 yılı Şubat ayında yapılan maaş promosyon sözleşmesinin süresi de 2022 yılı Şubat ayında dolmuştur.

Bankalar Maaş ödemelerine ilişkin teknik alt yapının hazırlanması için iki ay  zamana ihtiyacı olduğunun belirtmiş ve bunun üzerine  Kasım-2021’de promosyon ihalesi yapılmıştır. Aralık ayında da Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Yapı Kredi Bankası arasında promosyon sözleşmesi imzalanmıştır.

Sözleşme imzalandığı tarihte enflasyon %21,31 iken bugün %79,60 olmuştur. Bu dönemde devlet memurları maaşlarında  %72,63 oranında artış olmuştur.

 

Diğer taraftan, kamu görevlileri için bankalara yatırılan parasal miktar büyük oranda artmasına rağmen geçmiş dönem itibariyle yapılan anlaşmalar gereği kamu görevlilerine verilen promosyon ödemeleri düşük kalmıştır. Bu çerçevede, yeni yapılan anlaşmalar kapsamında ödenen promosyon ödemeleri ile geçmiş dönem promosyon ödemeleri arasında uçurum oluştuğu gerçeği görülmeli, promosyon ödemelerinin kamu görevlilerinin emek ve ücretlerinden kaynaklanan bir hak olduğu unutulmamalıdır.

 

Bu itibarla geçmiş dönemlerde yapılan promosyon sözleşmeleri; yeni yapılan promosyon sözleşmeleri ile uyumlu hale getirilerek güncellenmeli, ekonomik koşullar ve enflasyon durumu gözetilmeli, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri kamu görevlilerinin hakkını ve hukukunu koruyacak şekilde harekete geçerek sendika temsilcileri ve bankalar ile tekrar bir araya gelmeli, değişen durum ve şartları dikkate alarak promosyon tutarlarını revize etmelidir.

 

Çalışanın hakkını ve alın terini her platformda savunan EĞTİM-BİR-SEN KAHRAMANMARAŞ 1 NO'LU ŞUBE olarak  bu konuda promosyon ile ilgili Şubat 2022 de İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yapı Kredi Bankasına  yazdığımız “Promosyon Bedelinin Güncellenmesi” dilekçesi ile süreci başlattık.

Ancak ilgili banka verdiği cevabi yazıda promosyon artırımının mümkün olmadığını hem sendikamıza hem de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne iletmiştir.

Bunun üzerine; sendikal sorumluluğumuzun bir gereği olarak EĞİTİM-BİR-SEN KAHRAMANMARAŞ 1 NO'LU ŞUBE olarak avukatımız aracılığıyla 10/08/2022 tarihinde  ilgili mahkemeye "Promosyon Sözleşmesine Uyarlama Davası" açtık. 

Adaletin tecellisini ve çalışanın  hakkının teslim edilmesini bekliyoruz..

 

                                                                     Abdülaziz  AYDIN

                                          Eğitim-Bir-Sen Kahramanmaraş 1 Nolu Şube Başkanı